Amaç ve Kapsam
Bu etkinliğin amacı sınıf öğretmenliği alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi gören öğretmen adaylarının, teorik ve uygulamalı eğitimler ile sürdürülebilir kalkınma amaçları (SKA) ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim (SKE) konularında bilgi ve becerilerini artırarak onlarda küresel sorunlara ilişkin farkındalık oluşturmak, ülkemizin eğitim sisteminde sürdürülebilir kalkınma bakış açısının benimsenmesine katkı sağlamak, öğretmen adaylarına eğitim-öğretim hayatları boyunca kullanabilecekleri yenilikçi ve özgün metotlar sağlamaktır. Amaçlarımız arasında teori ve uygulamayı birleştirerek, SKA’ların eğitim süreçlerine dahil edilmesinde hem oyun hem de etkinlik temelli yöntem ve tekniklerinin paylaşılması da yer almaktadır.
Etkinliğin Konusu
Bu eğitime katılacak öğretmen adaylarının;
-
Sürdürülebilir kalkınma amaçları ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim konularında farkındalıklarının artırılması,
-
Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ilişkin edindikleri bilgileri eğitim-öğretim müfredatlarında yer alan kazanımlar ve öğrenme çıktıları ile ilişkilendirebilmeleri ve edinilen bu bilgileri ders tasarımlarında kullanabilmeleri,
-
Sürdürülebilir kalkınma amaçları odaklı özgün oyun ve etkinlik planlayabilmeleri ve uygulayabilmeleri,
-
Günümüz sorunlarının gerektirdiği yeni becerileri kazanmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Bu eğitime katılacak öğretmen adaylarında;
*** Etkinlik kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler altı gün boyunca devam edecektir. Etkinlik programı tasarlanırken eğitim, psikoloji, mühendislik, fizik, mimarlık, şehir ve bölge planlama, ekonomi alanlarındaki uzmanlar ve yerel düzeyde başarılı projeler üreten sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yer almasına özen gösterilmiştir. Bu durumun temel nedeni SKA ve SKE’nin farklı boyutlarını ele alan disiplinler arası bir eğitim programı hazırlamaktır.
***Etkinliğin 21 saatini kapsayan teorik eğitimlerde sürdürülebilir kalkınma amaçları, bu amaçların ortaya çıkışı, küresel bir anlayışa dönüşmesi ve gerekliliği; sürdürülebilir kalkınma için eğitimin rolü ve önemi, bu amaçların özgün oyun ve etkinlik gibi yenilikçi yöntem ve tekniklerin tasarımı ve bu yöntemlerin eğitim süreçlerine dahil edilmesi ele alınacaktır. Ayrıca etkinliğin bu aşamasında katılımcıların SKA konusunda öğrendikleri kavram ve konuların somut karşılığı olan “iyi uygulama örnekleri” ilk ağızdan, uygulayıcıları aracılığıyla paylaşılacaktır. Etkinliğin 22 saatini kapsayan uygulamalı eğitimde gruplara ayrılacak olan katılımcılar eğitmenlerin liderliğinde sürdürülebilir kalkınma amaçları odaklı oyun/etkinlik tasarlayacaklardır.