Faaliyetlerimiz
Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölye Serisi Tanıtımı
Sürdürülebilir kalkınma amaçları konusunda çocuklarda, gençlerde ve öğretmenlerde farkındalık oluşturmak amacı ile Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri ve öğretmenler için sürdürülebilir kalkınma amaçları atölyeleri düzenlenmiştir. Bu atölyelerden elde edilen verilere göre, sürdürülebilir kalkınma amaçları hakkında farklı seviyelerdeki öğrencilerin yeterli bilgi ve becerileri yaygın eğitim içinde kazanmadıkları tespit edilmiştir. Bu kapsamda yürütülen çalışmaların detayları ve ilgili bağları aşağıdadır.

Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi-1
(Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü)
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından, “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” kapsamında "Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye programı düzenlendi. Atölyeye 7-12 yaş arası çocuklar katıldı. “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” ülkemizde Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Öğretim Üyesi Sinan Akyüz, Arş. Gör. Özlem Kevseroğlu ve doktora bursiyeri Gülsüm Polat danışmanlığında, Global Sustainable Futures Progress Through Partnerships Network ortaklığı ile Dr. Sümeyra Ayık koordinatörlüğünde "Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye programı ile kutlandı. Atölye programına katılan 7-12 yaş arası çocuklar ile sürdürülebilir kalkınma amaçları "Sorumlu Üretim ve Tüketim" hedefine yönelik farkındalık çalışmaları yapıldı. 2030 yılına kadar kişi başına düşen küresel gıda israfını perakende satış ve tüketici seviyesinde yarıya düşürmek ve hasat sonrası kayıplar da dâhil olmak üzere, üretim ve tedarik zincirinde gıda kayıplarını azaltmak konuları da atölye programında ele alındı.
Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi-2
(Dünya Şehirler Günü)
“31 Ekim Dünya Şehirler Günü” kapsamında “Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” atölye programının ikincisi düzenlendi. Atölyeye 8-10 yaş arası çocuklar katıldı. AGÜ Mimarlık Fakültesi, Küresel Sürdürülebilir Gelecek kurumlarının desteği ile AGÜ’de “31 Ekim Dünya Şehirler Günü” kapsamında SKA 11 ve 2021 iklim değişikliğine uyumlu şehirler temasına odaklanan atölye gerçekleştirildi. Çocukların bilişsel, duyuşsal, sosyal ve fiziksel gelişim alanlarını destekleyen aynı zamanda iklim değişikliğine uyumlu şehirler konusuna odaklanan etkinlikler tasarlandı. Tanışma etkinliğini takiben, Dr. Sümeyra Ayık Akıllı ve Sürdürülebilir Sehirler konusunda etkileşimli çalışmalar gerçekleştirdi. Daha sonra çocuklar kendi sürdürülebilir hayali şehirlerini Tasarım Odaklı Düşünme ve Çocuklar için Felsefe temelli yöntemle, Dr. Sinan Akyüz, Ar. Gör Özlem Kevseroğlu ve mimarlık öğrencileri Melike Tuna, Busenur Yılmaz, Mustafa Ehven’ın yardımı ile tasarladı ve sundu.



Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi-3
(Afete Hazırlık Günü)
Abdullah Gül Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nin öncülüğünde; AFAD ve Türk Kızılay’ının katılımlarıyla gerçekleştirilen 12 Kasım 2021 Cuma günü “Afete Hazırlık Günü” kapsamında Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi’nin 3. sü yapılmıştır. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında 9. başlık olan “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” kapsamında düzenlenen etkinlikte tematik oyun ve atölyeler organize edilmiştir.
Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi-4
(Öğretmenler Günü)
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) öncülüğünde Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi’nin katılımlarıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında, Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi’nin 4’üncüsü gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 4. maddesi olan “Nitelikli Eğitim” ve 11. maddesi olan “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” kapsamında düzenlenen etkinlikte tematik oyun ve atölye çalışmaları organize edildi.


Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları-5
(Dünya İnsan Hakları Günü)
Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Almanya Büyükelçiliği’nin “İklim için Bilim Okulda” projesi öncülüğünde sürdürülebilirlik, iklim ve çevre, atık yönetimi gibi konularda pratik deneyler ve interaktif şovlarla; 10 Aralık 2021 “Dünya İnsan Hakları Günü” kapsamında, Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi’nin 5.’si gerçekleştirilecektir. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 16. maddesi olan “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” kapsamında düzenlenecek etkinlikte; tematik oyun ve atölyeler uygulanacaktır. Atölye çalışması AGÜ olarak Burak Asiliskender, Sümeyra Ayık, Sinan Akyüz ve Gülsüm Polat koordinatörlüğünde, Almanya Büyükelçiliği’nin “İklim için Bilim Okulda” projesinden Toprak Erdem ve Seçil Elçik ile gerçekleştirildi.
Öğretmen Odaklı Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çalıştayı
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi ve Avanos Kaymakamlığı, “Düş yeri Avanos” projesi kapsamında Avanos Güray Müze’de “Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çalıştayı” gerçekleştirdi. Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sinan Akyüz ve Dr. Sümeyra Ayık’ın katıldığı çalıştayda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına eğitim konusu üzerinden değinildi. BM tarafından hayata geçirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel bir eylem çağrısı olarak nitelendiriliyor. Bu doğrultuda evrensel ihtiyaçları bütüncül bir yaklaşımla ele alan 17 amaç, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içermekte.


Lise Öğrencileri Odaklı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi ve Aday Öğrenci İletişim Koordinatörlüğü (AÖİK) iş birliğinde Sami Yangın, Nuh Mehmet Küçükçalık, Nuh Mehmet Baldöktü, Sema Yazar ve Baki-Ayşe Simitçioğlu Anadolu Liseleri ile Osman Ulubaş Fen Lisesi ve Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin katıldığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) atölyesi düzenlendi. Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sinan Akyüz, Dr. Sümeyra Ayık ve Dr. Sibel Sarı’nın liderliğindeki atölyede Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında genel bilgiler ve temel kavramlar öğrencilere anlatılıp, grup çalışmaları yapıldı.
Erken Yaşta Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi
(Dünya Su Günü)
Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ), Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ve her yıl 22 Mart’ta kutlanan “Dünya Su Günü” için 4-6 yaş arası çocukların katıldığı bir atölye çalışması düzenlendi. Mimarlık Fakültesi tarafından “22 Mart Dünya Su Günü” kapsamında düzenlenen "Erken Yaşta Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye programına As Koleji anaokulu öğrencileri katıldı. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan altıncısı olan “Temiz Su ve Sanitasyon” başlıklı atölyede Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sinan Akyüz ve Dr. Sümeyra Ayık’ın koordinatörlüğünde erken yaş gelişim özelliklerine uygun olarak tasarlanan tematik oyun ve atölyeler organize edildi.


Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları-8
(Dünya Orman Haftası)
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından, Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sinan Akyüz ve Dr. Sümeyra Ayık’ın koordinatörlüğünde “Dünya Orman Haftası” kapsamında Hikmet Kozan Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla “Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye programının sekizincisi gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma amaçlarından 15’incisi olan “Karasal Yaşam” kapsamında düzenlenen atölyede genel bilgilendirmenin ardından ormanların korunması ve ağaçlandırma konusunda ulusal ve uluslararası örnekler paylaşıldı. Empati haritasının da oluşturulduğu atölyede geri dönüşüm malzemelerinden doğa temalı tasarımlar yapıldı.
Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları-9
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından, Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sinan Akyüz ve Dr. Sümeyra Ayık’ın koordinatörlüğünde "Erken Yaşta Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye dizisinin 9’uncusu gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA) 14. başlık olan "Sudaki Yaşam” kapsamındaki atölyede konuya ilişkin genel bilgilendirmenin ardından suyun insan yaşamı açısından önemi, insanlığın su kaynakları üzerindeki etkisi ve doğayı temiz tutma konuları hakkında konuşuldu. Bu kapsamda erken yaş gelişim özelliklerine uygun etkileşimli aktiviteler yapıldı. Atölye, su temalı tasarımlar yapılarak tamamlandı.


Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi-10
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından, “Uluslararası Dünya Işık Günü” kapsamında "Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" atölye programının 10’uncusu Hikmet Kozan Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla ile gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma amaçlarından (SKA) 7. başlık olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kapsamında düzenlenen bu atölye programında SKA’ya ilişkin genel bilgilendirmenin ardından temiz enerji ile ilgili öğrencilerin yaş grubuna uygun etkileşimli aktiviteler yapıldı. Atölye çalışması Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Asiliskender, Dr. Sümeyra Ayık, Dr. Sinan Akyüz ve Arş. Gör. Gülsüm Polat ile Elektrik Elektronik Bölümü Araştırma Görevlisi Sinan Genç’ in koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.
Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları-11
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından "Çocuklar için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” atölyelerinin 11’incisi gerçekleştirildi. Kampüsün üretime dayalı tarihini sürdürmek ve yeşil kampüs-yeşil mahalle ilkeleri çerçevesinde Kocasinan Belediyesi ile iş birliği içinde mahalle sakinleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve üniversite mensupları ile birlikte yürütülen AGÜ Bostan’da yapılan atölye çalışmasına öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanısıra Kayseri Kızılay Toplum Merkezi çalışanları da katıldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan İklim Eylemi’ne odaklanan bu atölyede aynı zamanda Emek-Yemek etkinliğinin de 3.’sü yapıldı. Kayseri Kızılay Toplum Merkezi, AGÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımı ile eğlenceli oyunlar oynanan etkinlikte AGÜ Bostan’da fide ekiminin de gerçekleştirildiği atölye ve etkinliğe AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim elemanlarına, öğrencileri ve AGÜ Genç Tema Kulübü gönüllüleri de katkıda bulundu


Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Sinan Akyüz ve Dr. Sümeyra Ayık, Ankara ATO Congresium’da düzenlenen Eko İklim: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’ne “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Eğitim” başlıklı sunumları ile katıldı. Zirvede iklim değişikliğine ve ekonomi konularına toplum genelinde farkındalık oluşturma amaçlandı. Ankara’da karbon nötr olarak gerçekleştirilen zirveye, devlet başkanları, kamu kurumları temsilcileri, yirmiyi aşkın uluslararası kurum ve kuruluş, otuzu aşkın üniversiteden akademisyen, iyi örnek uygulamalarıyla belediyeler, organize sanayi bölgeleri, teknokentler ve sektör temsilcileri katıldı.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ve TED Koleji’nden Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Farkındalık Programı
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ve TED Kayseri Koleji Vakfı Özel Ortaokulu iş birliğiyle “Sürdürülebilir Kalkınma Sertifika Programı” düzenlendi. Sertifika programı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Gönüllüler Ofisi’nin (UN Volunteers) desteğinde online olarak başladı. Sertifika programında “Nitelikli Eğitim” konusu ele alındı. Programa, TED Kayseri Koleji Vakfı Orta Okulu öncülüğünde, TED Konya, Afyon, Aliağa, Atakent, Kocaeli, Eskişehir, Batman, Alanya, Sivas, Çorum, Samsun okulları ile birlikte toplam 12 TED okulundan “JMUN” kulübü öğrenci ve öğretmenleri katıldı


Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ile Ardahan Kent Konseyi Arasında İklim Değişikliği Çerçevesinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölye Programı
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ile Ardahan Kent Konseyi arasında iklim değişikliği çerçevesinde sürdürülebilir kalkınma amaçları atölye programı için ortak çalışmaların yapılacağı bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile iki kurum arasında “Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” çerçevesinde iklim değişikliği, su ayak izi, karbon ayak izi, gıda israfı, nitelikli eğitim, kültürün sürdürülebilirliği, akıllı şehirler ve toplumlar, temiz enerji, karasal ve su ekosistemleri gibi konuları içeren ortak çalışmalar gerçekleştirilecek. Protokol kapsamında Ardahan’da her kademede görev yapan öğretmenler ile ilk, orta ve lisede öğrenim gören öğrencilere verilecek eğitimler konusunda da çalışmalar yapılacak.